Basisonderwijs bezoekt bouwafdeling vmbo

Datum: 8-6-2022

 

Afgelopen woensdag 8 juni 2022 stond de deur van de praktijkafdeling in Leek wagenwijd open om een kleine groep leerlingen uit groep 6 t/m 8 van verschillende basisscholen te ontvangen. Het betrof hier een select groepje leerlingen, voor wie het leren in de praktijk perfect aansluit bij hun leerbehoefte.

Naast de reguliere lessen in het basisonderwijs, trekken zij er één dag per week op uit naar verschillende instanties, organisaties en bedrijven, waar zij kennis maken met diverse (leer)activiteiten op het gebied van techniek, zorg en welzijn, horeca, groenvoorzieningen etc. Op deze manier krijgen zij een goed beeld van hun interesses en talenten. Dit is niet alleen goed voor hun zelfvertrouwen, maar ook van groot belang voor een latere vervolgopleiding of beroepskeuze.

Heleen Wijma (Programmamanager Sterk Techniek - Nijeborg) en Theresia Jager (coördinator Practical Skills basisonderwijs) zagen beide mogelijkheden om hierin de samenwerking te zoeken en dit resulteerde in het aanbieden van een Techniekworkshop door docenten van de afdeling Bouwen, Wonen en Interieur van de Nijeborg. In deze workshop worden de leerlingen uitgedaagd en maken ze kennis met diverse machines en hun toepassingen.

Onder leiding van ervaren docenten gingen de leerlingen vol enthousiasme aan de slag. Aan de hand van een tekening werd een persoonlijk kratje van hout gemaakt. Ze mochten o.a. gebruik maken van accuboormachines, een lasersnijder en een kolomboormachine. Maar ook een ‘gewone’ handzaag kwam aan bod. Met uiterste concentratie werden er prachtige werkstukken gemaakt, waar de leerlingen zichtbaar trots op waren! Een uitstekend initiatief om ook in de toekomst verder uit te bouwen!