Beroepenwedstrijd 2024

Datum: 14-2-2024

Gisteren zijn ze al begonnen aan hun opdrachten. Maryn Dijk, Jay-den Mennega en Ilian Lont brengen maar liefst twee dagen door in het Praktijkcentrum Bouw te Sappemeer. Namens rsg de Borgen doen deze vakkanjers mee aan de jaarlijkse beroepenwedstrijden van het SSPB Praktijkcentrum Bouw.

 

In de wedstrijdruimtes heerst een serene rust. Hier en daar hoor je hak-, zaag- en timmergeluiden. Vijfentwintig talentvolle leerlingen van 7 verschillende VMBO scholen uit de provincie Groningen zijn geconcentreerd aan het werk bij de onderdelen timmeren en metselen.

 

Maryn en Jay-den vormen samen een team. Zij krijgen bij het onderdeel timmeren, de opdracht om vanaf tekening een picknicktafel te maken. Bij deze opdracht is niets kant en klaar. Alle onderdelen moeten nauwkeurig worden afgemeten, gezaagd en vervolgens op de juiste manier in elkaar gezet. Iedere millimeter telt en Maryn en Jay-den zijn dan ook volledig gefocust op hun werk. Het doel is een prachtige picknicktafel maken en natuurlijk willen ze winnen!

 

In de aangrenzende ruimte werkt Ilian Lont. Met zijn 14 jaar is hij een van de jongste deelnemers aan de wedstrijd metselen. Ook deze opdracht liegt er niet om.  De leerlingen moeten een muur metselen, maar dat is niet zomaar een muurtje… In het midden moet namelijk een opening komen. Daar moet je goed rekening mee houden, want pas later wordt daar een vierkante siersteen in gemetseld. Verder moet er bovenop het muurtje nog een zogenaamde rollaag gemetseld worden, waarbij de stenen rechtop staan. Kortom Ilian moet aan de bak en dat doet hij vol overgave.

 

Natuurlijk hopen we dat onze leerlingen een prijs in de wacht weten te slepen, maar dat is niet het belangrijkste. Het feit dat ze zo genieten staat voorop. Bovendien leren ze al doende. Het feit dat we als school door deze drie talenten worden vertegenwoordigd is een opsteker en we wensen ze heel veel succes!