Hoe Sterk Techniek regio’s van elkaar leren….

Datum: 5-6-2024

We delen graag een mooi voorbeeld van hoe de verschillende Sterk Techniek Onderwijs regio’s elkaar versterken. De STO regio Westerkwartier-Noordenveld heeft een professionele Mark Two 3D printer aangeschaft. Met deze printer kun je prachtige kunststof vormen en onderdelen maken. Doordat er koolstofvezel (carbon) wordt toegevoegd kun je zelfs een sterkte bereiken die overeenkomt met die van aluminium.



Met het tekenprogramma SolidWorks maak je een digitaal ontwerp. Dit bestand wordt naar de printer gestuurd, die het onderdeel vervolgens driedimensionaal print. Een prachtig stukje techniek, waarmee we aansluiten bij de doelstelling om onze leerlingen te laten ervaren wat je allemaal met moderne technieken kunt doen en hoe dit werkt.



Natuurlijk is het belangrijk dat onze docenten alle mogelijkheden en toepassingen van deze printer kennen. Vandaar dat we via het STO-netwerk hebben gezocht naar al bestaande expertise. En zo kwamen we terecht bij Rense Veenstra, docent Techniek van het dr. Aletta Jacobs College uit Hoogezand. Hij heeft al eerder met dit bijltje gehakt en vandaag komt hij langs bij rsg de Borgen in Leek om zijn kennis te delen. Samen met Frans Kooiman, Praktijk en Theorie instructeur van rsg de Borgen wordt de 3D printer helemaal gebruiksklaar gemaakt.



In vervolg hierop wordt er binnenkort nog een training gegeven, waarbij naast rsg de Borgen ook  scholen uit de overige Sterk Techniek regio’s aansluiten. Zo zorgen we er samen voor dat de docenten weten wat er mogelijk is en hoe het werkt. Hierdoor kunnen zij deze technologie op hun beurt toegankelijk en uitdagend maken voor onze leerlingen.



Frans Kooiman en Rense Veenstra bedankt voor jullie gezamenlijke inzet!
Zo maken we techniekonderwijs iedere dag een beetje beter!