Innovatieve techniek dichtbij!

Datum: 26-6-2024

Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om een prachtig staaltje innovatieve techniek te bewonderen. Terwijl onze leerlingen druk bezig zijn bij de techniekafdelingen van Firda, gaat het Sterk Techniek Onderwijs team op bezoek bij Sparck Technologies in Drachten.

Wie weet hoe vaak je al een pakketje in handen hebt gehad dat volautomatisch is gevuld en samengesteld door een machine. Je staat er waarschijnlijk helemaal niet bij stil, maar bij Sparck in Drachten doen ze dat wel. Zij ontwikkelen en maken geavanceerde machines die exact berekenen hoe groot het doosje moet zijn, waarna het artikel volautomatisch wordt verpakt. En alsof dat al niet genoeg is ook het etiket met de gegevens van de besteller wordt op het juiste doosje geplakt. Wil je nog een bedrijfslogo op het karton geprint? Ook dat is geen probleem.

Binnen een uur rollen er afhankelijk van de capaciteit van de machine zo’n 500 tot 1100 pakketjes per uur van de band…. En wij mogen een kijkje achter de schermen nemen bij het hoofdkantoor in Drachten. Wat is het fascinerend om te zien hoeveel high tech hieraan te pas komt. Het hele productieproces is geoptimaliseerd en ik overdrijf wellicht maar voor ons gevoel is alles tot op de seconde op elkaar afgestemd. En het loopt als een trein. We zijn er een beetje stil van…

Wereldwijd heeft Sparck Technologies naast de hoofdvestigingen in Drachten en New York, nevenvestigingen in onder andere London, Parijs en Stuttgart en dit breidt zich nog steeds verder uit. En dan te bedenken dat ze exact
100 jaar geleden in Drachten zijn begonnen met het maken van machines om klompen te produceren. Toen dit niet langer rendabel was verder ontwikkelden naar een fabriekje voor vouwmachines en van daaruit naar deze top technologie.

Wat een innovatie en ontwikkeling en wat geweldig dat de leerlingen van rsg de Borgen hier ook van harte welkom zijn! Sparck Technologies bedankt en Aike Wilting bedankt voor deze inspirerende ochtend en de passie voor techniek waarin jij ons hebt meegenomen!