Laswedstrijd NIL 2024

Datum: 15-2-2024

Vandaag mogen onze toptalenten uit de afdeling Produceren Installeren en Energie van rsg de Borgen deelnemen aan de prestigieuze laswedstrijd van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Pascal Jonkman en Youri van Dijk zijn de gelukkigen en deze toppers doen mee in de categorie MAG lassen.

Voor de leken onder ons: MAG lassen, staat voor  Metal Active Gas lassen. Bij deze vorm van lassen wordt een elektrische boog gebruikt om metaal te lassen, waarbij er continu mechanisch een draad wordt aangevoerd. Het verschil tussen MIG en MAG lassen is het soort gas dat wordt gebruikt.


Pascal en Youri zijn ingedeeld op de categorie MAG en zijn volledig op de hoogte van alle ins en outs van het lassen. Vandaag laten zij dan ook zelfverzekerd hun talent zien.

Er zijn twee wedstrijdmomenten, zo mag Pascal ’s ochtends een opdracht lassen en Youri in het middagdeel. Zij krijgen beide een tekening, waarbij diverse lasuitdagingen aan bod komen. Belangrijk hierbij is dat de verschillende metalen onderdelen op de juiste positie aan elkaar worden gelast en dat de materialen goed aan elkaar worden gehecht.

Vanzelfsprekend wil het oog ook wat en dienen de lasnaden er netjes uit te zien. Aan het einde van de dag worden de werkstukken beoordeeld door een vakkundige jury van het NIL en Noorderpoort. Hierna volgt de prijsuitreiking.

Wat deze wedstrijd extra aantrekkelijk maakt is dat leerlingen die een werkstuk afleveren dat aan de landelijke exameneisen voldoet, een praktijkverklaring krijgen. Wanneer zij dit aanvullen met het theoriegedeelte, dan wordt dit omgezet in het felbegeerde lasdiploma Niveau 1 MAG.

Vandaag dus vooral winnaars die een mooie investering voor de toekomst kunnen maken!

Wij duimen voor Youri en Pascal!