Leerlingen technische profielen in het zonnetje!

Datum: 20-3-2024

Wat zijn er toch een toppers in het vmbo! Leerlingen met unieke talenten aan het begin van hun loopbaan. Soms hebben ze al een goed beeld van wat ze willen gaan doen en soms ook helemaal niet. Vandaag staan zij centraal in het kader van Uitdagend techniek onderwijs in de regio Westerkwartier-Noordenveld.

Noah Emans, een spontane meid uit klas 4 van de Nijeborg heeft het profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) gekozen. Noah is een creatief talent. In haar vrije tijd tekent en schildert ze veel en dat komt haar goed van pas bij de praktische opdrachten. Ze heeft haar werkstuk net opgeleverd. Een prachtig houten uithangbord. Een opdracht waarbij het lezen van een bouwtekening, de verwerking van hout en het maken van houtverbindingen aan de orde kwamen, maar waarbij ze ook haar eigen creativiteit in kon zetten.


Noah’s passie ligt namelijk bij het tekenen en schilderen en dat maakt haar werkstukken tot echte kunstwerkjes. Alles helemaal met de hand gemaakt en prachtig uitgevoerd. De foto’s spreken voor zich. Je merkt het aan het enthousiasme waarmee ze vertelt over alles wat ze doet! Ze heeft nog geen keuze voor een vervolgopleiding gemaakt, maar gezien haar werk hoeven we ons daar geen zorgen over te maken.

Wie al wel een keuze heeft gemaakt is Rowen Vorenholt. Ook hij zit in klas 4 en volgt het beroepsgerichte profiel Produceren, Installeren en Energie oftewel PIE. Rowen wil later elektricien worden. Hij vindt het leuk om in het PIE-lokaal te werken aan de schakelborden en installatieopdrachten.

En dat is niet het enige. Rowen: ”In dit profiel heb je heel veel variatie. Hierdoor ontdek je wat je leuk vindt en wat bij je past. We maken hier allerlei mooie werkstukken en opdrachten en dat is leuk om te doen”. Zijn werkstuk is dan ook al af, een stoere jeep, waar hij best wel trots op is. We zijn het daar helemaal mee eens!Rowen vertelt dat je eigenlijk met niks begint. Een tekening en metalen platen. Vervolgens ga je aan de slag en snij je met de lasersnijder alle onderdelen op maat uit. Zelfs de kunststofwielen worden zelf gemaakt op de draaibank. Het resultaat spreekt voor zich!

Wat zijn we blij met de subsidie van Sterk Techniek Onderwijs. Hierdoor beschikken we over een modern machinepark in onze technische praktijklokalen. De leerlingen kunnen mede daardoor prachtige werkstukken maken, waardoor ze geïnspireerd raken en succeservaringen hebben. Bovendien maken ze alvast kennis met de bediening van dit soort geavanceerde machines, waardoor ze een streepje voor hebben bij hun vervolgopleiding of in het bedrijfsleven.

Wij zijn trots op alle kanjers in het vmbo!