Techniek Tastbaar 2023 in Leek

Datum: 6-10-2023

Techniek Tastbaar Nijeborg Leek

Op 6 oktober 2023 opende de Nijeborg voor het tweede jaar haar deuren voor het Techniek Tastbaar event. Ruim 40 bedrijven en instanties uit de regio lieten leerlingen in de leeftijd van 10-14 jaar kennismaken met de wereld van Techniek.

 

Wat dit event onder andere zo bijzonder maakt, is dat leerlingen zelf aan de slag mogen. Zo konden ze een behendigheidsproef met een minikraan uitvoeren, ervaren hoe het is wanneer je een nachtkijker opzet in een donkere kamer, zonnecellen solderen en aansluiten, kunststof bewerken, met een hogedrukspuit werken, ontdekken hoe je een brug open en dicht laat gaan en hoe hoog je met een hoogwerker kunt gaan!

 

De reacties waren overweldigend! Kwamen de leerlingen 's ochtends nog met hun klas op bezoek, dan kwamen ze 's middags weer terug met hun ouders en opa's en oma's, omdat ze nog lang niet uitgekeken waren.

 

Het doel van deze dag - leerlingen laten ervaren hoe gevarieerd en uitdagend techniek is, zodat ze een goed beeld krijgen van een beroep in de technische sector -  is dan ook ruimschoots behaald.

 

Aangezien dit evenement uniek is voor de regio Westerkwartier-Noordenveld, was niet alleen RTV Noord aanwezig om verslag te doen, maar kwamen ook de burgemeester en wethouders van de Gemeente Westerkwartier een kijkje nemen. Zij gaven aan dat ze dit evenement van grote waarde achten en graag willen ondersteunen!

 

De komende periode werken we de samenwerking met het bedrijfsleven verder uit. Dit doen we door het organiseren van gastlessen, bedrijfsbezoeken en stages. De bedrijven hebben al aangegeven dat ze hier zeker aan mee willen werken. 

 

Voor de toekomst hopen we hiermee te bereiken dat meer leerlingen kiezen voor een opleiding en beroep in de technieksector! 

TECHNIEK IS DE TOEKOMST - DE TOEKOMST IS TECHNIEK