Zinderende beroepenwedstrijd leerlingen Nijeborg

Datum: 16-3-2022

Binnen de Nijeborg wordt veel aandacht besteed aan de (technische) talenten van de leerlingen en met het project Sterk Techniek Onderwijs in onze regio wordt dit vanuit de overheid eveneens gestimuleerd. Groot was dan ook de opluchting dat de inmiddels befaamde Beroepenwedstrijden van het SSPB op de eigen schoollocatie weer door konden gaan.

 

Alleen de beste Techniek Talenten van de Nijeborg kunnen zich kwalificeren voor deze uitdagende wedstrijd. Zij nemen het op tegen de kanjers van zes andere scholen uit Noord Nederland. In totaal 9 timmerteams en 5 metselaars laten hier hun beste werk zien.

 

Vanaf het officiële startschot begint de tijd te lopen. Binnen een aantal uren dient er aan de hand van een opdracht en bijbehorende tekening een topwerkstuk te worden afgerond. Voor de metselaars is dit een opdracht, waarin ze diverse metselverbanden en technieken moeten opnemen. De timmerteams maken een deel van een houten wand met een kozijn, waarbij het aankomt op precisie en de juiste houtverbindingen die tot op de millimeter in elkaar vallen. Alle technieken die de leerlingen zich tijdens de lessen bouwen, wonen en interieur eigen hebben gemaakt, komen aan bod. Een goede voorbereiding, nauwkeurig werken, netheid en vanzelfsprekend een uitstekend eindresultaat zijn aspecten waarop de juryleden hun oordeel baseren.

 

Voor de Nijeborg ligt de lat hoog, vorig schooljaar wisten zij namelijk een eerste prijs in de categorie Metselen te behalen. Dit jaar wordt de Nijeborg vertegenwoordigd door twee timmerteams (Kjell Slenema & Sven Koenes / Hugo van Nuil & Stan Meijer) en een metselaar (Jarno Hollander).

 

In een bloedstollende race tegen de klok weten alle leerlingen een overweldigend resultaat neer te zetten. Een hoofdprijs gaat nipt aan de Nijeborg voorbij, maar uiterst tevreden en met een certificaat, gereedschap set en een welverdiende medaille voor iedere deelnemer sluiten ze de wedstrijd af. De Nijeborg is met recht trots op deze vakkanjers en zet hen dan ook met plezier in het zonnetje!